Kome je namenjena „Dušologija“?

Knjiga „Dušologija“ je namenjena svima onima koji osećaju da se nalaze u teškoj situaciji.

Da su saterani u ćošak.

Onima koji su zabrinuti.

Onima koji intenzivno osećaju strah.

Onima koji ne mogu da izdrže više.

„Dušologija“ je govor srca čiji je nosilac u teškoj situaciji.

Čitalac koji je takođe u teškoj situaciji prepoznaje da nije sam i da još neko traži izlaz.

Predloženi izlaz nisu lekovi i spavanje do podne.

Ovaj izlaz je poziv da sopstveni život sagledam još jednom.

Svi želimo ljubav, mir i radost, a prvi korak ka njima je da prepoznam da su oni već u meni.

Drugi korak ka njima je prihvatanje prepoznatog.

Treći je zahvalnost.

Krećem od najprostijih stvari: zahvalan sam jer postojim. Jer dišem. Jer svedočim čudu života iz samog života.

To je kao da svedočim trci Formule 1 ne sa kauča ispred televizora, ne sa tribine, nego iz krivine dok mi vetar zviždi oko ušiju, dok stopalom gnječim kočnicu, dok volan stežem bolnim šakama dok se on trese i otima, a ja pokušavam da zadržim napravu na putu, dok staza proleće ludačkom brzinom, a srce mi se zaglavilo u grlu i guši me za svoj ćef.

Ta vožnja nije ni udobna, ni bezbedna, već izobilna krivina, drugim vozača, baricama ulja, kišom, uletanjima u pit stop, strahom, adrenalinom i konačno radošću kada uspem da realizujem neku svoju ideju. Ali. Postoji li bolji način da doživim trku Formule 1 od ovog?

Staza koja nezaustavljivo hrli ispod nas je vreme koje leti, a cela trka – Život sam 🙂

* * *

Odlomak prvi: „Strah“

Strah od smrti.
Polazna tačka za sve ostale strahove.
Ali zašto bi se bojali smrti ako je neizbežna? Nema smisla.
Pronalazim smisao u sebi. Plašim se da nisam od svog života napravio najviše što sam mogao.
Da se nisam naplakao, napevao, nasmejao, navoleo koliko sam mogao.
Strah me je da ću veliko parče papira koje sam dobio na početku vratiti sa malom džvrdžom u ćošku, umesto velike slike preko celog i još i po stolu.

* * *

Odlomak drugi: „Izbor“

Na putu kući ulazim u već prepunjen gradski autobus. Nema vazduha. Loše sam volje. Proguram se do prozora. Desno od mene je grupa mladića. Kratko ošišanih. Bučni su. Najbliži me očepi svom težinom. Očekivano. Bahato se ponašaju. Trenutno reagujem i ospem drvlje i kamenje. U sekundi situacija eskalira dramatično. Mali krene da laje. Mešaju se i njegovi pajtaši. Na ivici smo fizičkog obračuna.
Ostali putnici blenu iskolačenih očiju. Strah i nervoza su se zgusnuli do te mere da su skoro opipljivi. Moja stanica. Izlazim. Dovikuju mi uvrede kroz otvorena vrata dok se autobus udaljava. Iznerviran do kraja stižem kući i svojim ćutanjem i mržnjom koju zračim totalno oneraspoložim ženu i decu. Veče se završava tako što iznervirana žena šalje decu na spavanje uz pretnje i siktanje. Ležem da spavam. Sada sam već tužan. San neće na oči. Razmišljam gde ja to živim? I zašto?
Na putu kući ulazim u već prepunjen gradski autobus. Nema vazduha. Dobro sam raspoložen. Proguram se do prozora. Desno od mene je grupa mladića. Kratko ošišanih. Bučni su. Najbliži me očepi svom težinom. Očekivano. Zaneti su pričom i smehom. Bože kad se setim sebe u tom periodu. Uljudno zamolim momka da mi siđe sa stopala. One se prvo zbuni, a kad shvati šta mu kažem brzo se povuče. Drugari mu se smeju. I ja se smeškam. Mladost. Moja stanica. Izlazim. Dolazim kući u dobrom raspoloženju. Pričam sa ženom i decom. Smejemo se glasno najmlađem. Osećam kako je život lep.
Veče se završava tako što deci čitam njihov omiljeni strip pred spavanje. Dogovorili smo se četiri strane. Kukaju za još jednu. Jer ta je najbolja. Pročitam im još dve. Odlazim na spavanje zadovoljan ovim danom. Zahvalan sam svima i na svemu. Zaspem u trenutku kada mi glava dodirne jastuk.
Sanjam samo lepe snove.

* * *

Odlomak treći: „Konflikt“

Otac i sin. Dve udaljene galaksije. Otac udarnik bez premca. Inteligentan, brz, motivisan, neumoran, sa ogromnom verom u sebe i svoju moć. Sin talentovan, vrlo neodlučan, gord, sam sebi nepoznanica, sa ogromnom sumnjom u to da može da zadovolji makar i svoje osnovne potrebe, umetnička duša. Stoje u kuhinji-trpezariji-dnevnoj-sobi velike kuće koju je otac svojim rukama sagradio za svoju porodicu.
Otac stoji levo od prozora, a sin po dijagonali kod vrata. Sa svakom sledećom izgovorenom reči brzina kojom se udaljavaju raste. U jednom trenutku veza puca. Više se ne čuju. Svaki stoji u svom ćošku, u svom monologu. Sin prepoznaje šta se desilo i zaćuti. Boli ga. Oseća da su prešli tačku posle koje više nema povratka. Otac ništa od toga ne primećuje, već nastavlja svoj monolog, sada već okrenut prozoru. Sin želi da dopre do njega.
Setio se da je negde pročitao da u trenutku konflikta jedino smisleno što možeš da učiniš je da ponudiš razumevanje i da zamoliš za oproštaj. Istog momenta oseti neverovatan otpor. Pritiska ga lavina misli. „Šta ima ja njemu da se izvinjavam? Celo detinjstvo mi je prošlo u strahu od njega. Dosta je bilo. Konačno – neka je on i u pravu, ali i ja sam”. I tako redom. Sa nekog drugog nivoa potpuno je iznenađen snagom otpora. „E, baš zato ću da mu kažem. To su samo reči i to je samo moj tata”.
Počinje: „Razumem te. Od prvog dana ja te samo razočaravam. I tako već 40 godina. Svaki dan. Tvoja bol kao roditelja mora da je ogromna. Baš kao i razočarenje. Realno – i nisam se baš proslavio. Molim te da mi oprostiš što sam te toliko razočarao. Ako možeš”. Spušta glavu. „I molim te da mi oprostiš što postojim”.
Muk. Još na pola te priče otac je zaćutao i okrenuo se ka njemu. Gleda ga. Sada, kada je sin završio povika: “Šta pričaš to? Ja sam tvoj tata! Ja te volim!”
Prišli su jedan drugome i zagrlili se.
Potekle su suze olakšanja na obe strane.
Tata ‚hvala’. Volim te.
Tvoj sin.

Povezani tekst:
IZ DUŠOLOGIJE: NAPAD

* * *

Drugi o „Dušologiji“

* * *

Knjigu „Dušologija“ možeš poručiti slanjem imena, prezimena, adrese i teksta „Dušologija“ na +381621535915;
ili slanjem istih podataka na profesorsrdjan@gmail.com
Knjiga stiže na vašu kućnu adresu za tri radna dana, a cena sa poštarinom je 850 dinara.

Za kupce iz inostranstva cena sa poštarinom je 14 evra, a knjigu šaljem po uplati putem PejPal-a na adresu koju šaljem na upit;
kontakt putem adrese profesorsrdjan@gmail.com ili telefona +381621535915

Hvala 🙂

Ostavite komentar